Je kan je zolder gebruiken voor het opslaan van je spullen, een extra slaapkamer of mancave, maar je kan er ook voor kiezen om een badkamer op je zolder te bouwen. Zeker als je deze combineert met een mooie ruime slaapkamer, kan je hier een heuse wellness look aan geven! Denk bijvoorbeeld aan een mooie ruime en suite badkamer. Natuurlijk is een kleine badkamer ook fijn als tweede badkamer. Ik heb voor jullie uitgezocht waar je rekening mee moet houden als je een badkamer op zolder plaatst.

Technische aspecten van een badkamer op zolder

Er zijn een aantal praktische zaken waarmee je rekening moet houden als je een badkamer op de zolder wilt plaatsen. Zo is het goed om vooraf te checken of je vloer sterk genoeg is. Een badkamer is zwaar (zeker met bad), en dit moet de vloer wel kunnen houden. Blijkt nou dat de vloer te zwak is, dan dient deze eerst versterkt te worden.

In een badkamer heb je water nodig. Controleer dus waar het water vandaan komt, en hoe je het het beste kan verleggen indien nodig. Hoe langer de waterleidingen, hoe zwakker de waterdruk. Zeker als je een luxe badkamer bouwt met bijvoorbeeld twee regendouches is het belangrijk dat de waterdruk hoog genoeg is. Als dit niet het geval is kan dit worden opgelost door het plaatsen van een hydrofoorinstallatie.

Je wil wel een beetje comfortabel zijn in je badkamer, dus is het belangrijk om de nieuwe badkamer op zolder goed te isoleren. Denk hierbij, naast het isoleren van het dak, ook aan het isoleren van de nieuwe wanden.
Naast water heb je ook elektra nodig in de badkamer. Houd er rekening mee dat je goed checkt of de benodigdheden geschikt zijn voor in een vochtige ruimte als een badkamer. Later kom ik nog terug op de verlichting en hoe je dit kan kiezen.

Indeling voor een badkamer met schuin dak

De meeste zolders hebben schuine daken. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar denk wel goed na over de indeling van de ruimte. Ook al is het een kleine tweede badkamer op zolder, als je er goed over nadenkt voorkom je een hoop irritatie.
Je zal zien dat een badkamer met een schuin dak net zo comfortabel kan zijn als een badkamer met rechte wanden. Zo kan een bad gerust onder een schuin dak geplaatst worden. Ook een toilet is hiervoor geschikt. Denk wel aan genoeg ruimte voor het opstaan.

Een douche en een badkamermeubel zijn prettiger geplaatst in de hoge gedeelte van de badkamer. Eventueel kan je ervoor kiezen om je wasmachine en droger onder de schuine kap te plaatsen. Door hier mooie schuifdeuren voor te plaatsen zijn ze uit zicht en gaat de ruimte niet verloren. Daarnaast ziet het er ook nog leuk uit!

Licht en lucht in een badkamer op zolder

Licht en lucht zijn belangrijk op elke zolder én in elke badkamer. Goede ventilatie voorkomt bijvoorbeeld schimmel in de badkamer. Heb je een badkamer met een schuin dak? Dan kan je nadenken over een dakkapel of een dakraam. Deze zet je gemakkelijk open waardoor al het vocht zo uit de badkamer trekt, en daarnaast zorgt het nog voor licht en extra ruimte. Voordat je aan de slag gaat met een dakkapel is het handig om eerst bij de gemeente te checken wat de regels hiervoor zijn. Waarschijnlijk heb je een vergunning nodig. Als dit in orde is kan een dakkapel in een dag geplaatst zijn.
Is een dakraam of een dakkapel geen optie? Dan kan je kiezen voor een ventilatiesysteem. Deze zijn er ook geruisloos, wat weer prettig is als je tevens je slaapkamer op zolder hebt gemaakt.

Daglicht is altijd fijn in je badkamer, dus een dakraam of dakkapel is op het gebied van licht ook zeker een aanwinst. Daarnaast is de juiste verlichting ook van belang. Het is vanzelfsprekend dat je verlichting kiest die geschikt is voor vochtige ruimten. Dit kan je zien aan IP waarde van een armatuur. Hoe hoger de IP waarde hoe meer vocht een armatuur kan verdragen. Rondom een bad of douche moet de IP waarde minimaal 45 zijn. Rondom een wastafel en het toilet rond de 21.

Bijkomend voordeel

Naast dat het fijn is dat je niet op een van je huisgenoten hoeft te wachten als je wil douchen heeft een tweede badkamer op zolder nog een bijkomend voordeel. Helemaal als je ook kiest voor een dakkapel, zorgt een badkamer op zolder voor waardeverhoging van je huis. Ook al kies je voor een kleine badkamer op zolder, dan nog zal je dit terug zien als je je huis gaat verkopen.

Een badkamer op zolder – kosten

Eerder schreef ik al eens een blog over de kosten van een badkamer. Dit verhaal kan je ook aanhouden als je nadenkt over een tweede badkamer. Gaat deze badkamer op zolder nou echt als extra, kleine, badkamer fungeren dan kan je ook voor alleen de basis kiezen. Je kan je zelfs afvragen of je voor dezelfde kwaliteit moet gaan als bij de eerste badkamer. Hierbij is het dus van belang om de functie vooraf goed te bepalen.

Natuurlijk denken onze sanitairspecialisten graag met je mee. Kom dus gerust langs in onze showroom. Liever buiten openingstijden? Mail dan naar info@douchezaak.nl voor het maken van een afspraak.