Tegels kunnen een ruimte een volkomen nieuwe en frisse look geven. Een enkel gekleurd wandje kan van je badkamer opeens een wellness of een speelse ruimte maken. En tegels zijn er in zo veel verschillende kleuren, afwerkingen en vormen te krijgen, denk bijvoorbeeld aan hexagon of visgraat tegels! Ze zijn niet meer weg te denken in je interieur: vtwonen heeft dan ook prachtige tegels in het assortiment!
Je hoeft dus niet altijd je hele badkamer aan te pakken, door (een deel van) de badkamer opnieuw te betegelen kom je al een heel eind! In deze blog zet ik tips om je badkamer te betegelen op een rijtje. Aan de slag dus!
Zelf de badkamer betegelen: tips en aanpak
Voor je aan de slag gaat is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigdheden klaar heb liggen. Denk dan niet alleen aan de tegels en de lijm, maar ook aan de nodige gereedschappen en hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een lijmkam, een rolmaat, tegelkruisjes, een plamuurmes en meer van dit soort materialen. Naast de juiste materialen is het ook van belang dat de ondergrond geschikt is: niet alleen moet het glad zijn voor de tegels, maar ook moet deze ruimte waterdicht zijn. Het beste is om de ondergrond in een primer te zetten, op die manier hecht de lijm het best. Heel belangrijk bij het betegelen van de badkamer is het gebruik van kimband om de hoeken waterdicht te maken. Plak je over een bestaande tegel heen en heb je geen last van lekkage? Dan kan je ervan uit gaat dat dit al onder de oude tegels zit.
Als je een badkamer gaat betegelen begin je eerst met de wandtegels. Om een goede verdeling van de tegels te maken kan je het beste vanuit het midden beginnen met betegelen. Op die manier hou je links en rechts een even groot reststuk over, dit oogt strakker en ruimtelijker. Zorg dat je in de uiterste hoeken nooit minder dan een halve tegel overhoudt. Dit geeft een rustiger en ruimtelijker beeld.
Door een horizontale lijn te trekken en deze als referentie voor de eerste rij te gebruiken weet je zeker dat je een goed uitgangspunt heb voor de rest van de muur. Eventueel gebruik je een steunlat: schroef deze op de muur en laat de tegels erop steunen. Op die manier glijden de tegels niet naar bededen en blijven ze perfect op de muur zitten. Smeer lijm langs de lijn en zorg ervoor dat de totale ondergrond voorzien is, plak vervolgens de eerste tegel. De regel is dat 80% van de tegel bedekt moet zijn met lijm, je kan de tegel er dus weer even afhalen om te checken of dit zo is. Indien dit het geval is kan je zo doorgaan. Mocht er minder lijm op zitten dan kan je hem beter nog wat meer aandrukken en in de lijm schuiven. Indien nodig gebruik je meer lijm.
De badkamervloer betegelen
Nadat je de wanden van de badkamer van nieuwe tegels hebt voorzien is het slim om eerst te voegen, je loopt dan geen risico dat de vloertegels vies worden. Als de vloer al ligt, of je laat de oude liggen, geen paniek! Je kan de vloer natuurlijk ook beschermen door er iets op te leggen, denk bijvoorbeeld aan stucloop. Zorg met het betegelen van de vloer ervoor dat je ondergrond vlak én recht is, en dat de tegels goed vol met lijm zitten. Je kan gebruik maken van een levelling systeem om de tegels helemaal vlak te krijgen. Deze kan je vinden bij de bouwmarkt of online.
Na het betegelen van de badkamer is het tijd om te voegen. Met het voegen kan er gekozen worden voor verschillende opties. Zo zijn er kant en klare pasta’s verkrijgbaar, maar ook voegsel dat je nog moet mengen. Daarnaast zijn er epoxy voegmiddelen verkrijgbaar, deze hebben weer andere eigenschappen dan voegmiddelen op cementbasis. Een epoxy voeg kan bijvoorbeeld zelfs in een zwembad toegepast worden, of het kan gemengd worden met glitters voor de daredevils!
Met een voegspaan kan je het voegmiddel tussen de tegels strijken. Door het goed uit te strijken zorg je voor minder overtollig materiaal en het kost minder moeite om de tegels af te sponzen. Spons de tegels een paar keer af, maar maak de spons niet te nat. De laatste cementwaas die over de tegels zit kan je makkelijk met een droge, niet pluizende doek wegvegen.
Ook belangrijk bij het betegelen van de badkamer!
Als je (een deel) van je badkamer opnieuw hebt betegeld dan is het wel handig om eerst schoon te maken. Denk aan lijmresten. Hoe langer deze blijven zitten hoe moeilijker deze van de tegels afgaan.
Na het betegelen van de badkamer ga je kitten. Bij het afkitten is het handig om een bekertje met water en afwasmiddel bij de hand te houden. Als je met je vinger, of een kunststof hulpstukje, de kit afstrijkt doop je deze van te voren in dit bekertje, zo blijft de kit niet plakken, en je kan de kit gemakkelijk glad afstrijken.
Zowel het voegen als het afsponzen van de muur kan je het beste diagonaal of zigzaggend doen. Op die manier veeg je geen voegmiddel uit de voegen, maar strijk je ze mooi gelijkmatig glad.
Denk bij het leggen van de vloertegels goed na over waar je gaat beginnen. Je wil jezelf niet opsluiten, dus zorg ervoor dat je bij de deur eindigt. Het handigst is om bij een lange wand te beginnen.
Ga je tegels slijpen of er een gat in boren? Bijvoorbeeld voor de watertoevoer- of afvoer? Doe dit dan met een nieuwe diamantboor, en bevestig deze op je slijptol of accuboormachine. Voor het recht doorsnijden van tegels adviseren we een tegelsnijder te gebruiken.
Tegels kiezen
Heb je nog niet alle tegels voor je badkamer uitgezocht? Douchezaak heeft een uitgebreid assortiment met douchetegels, vloertegels, wandtegels van populaire merken. Kijk gerust eens naar ons badkamertegel assortiment of op ons Pinterest bord met tegels. Of laat je adviseren door onze sanitair specialisten of stylist. Graag op afspraak langskomen? Ook geen probleem! Maak dan online een afspraak.