Een klusje waar niemand op zit te wachten, maar waar we op zijn tijd toch echt aan moeten geloven: de badkamer schoonmaken. Ik ken niemand die er blij van wordt, behalve als het achter de rug is. Hoe kan je het nou het beste aanpakken? Hoe bereik je het beste resultaat, terwijl het zo min mogelijk tijd en moeite kost? Ik was zelf erg benieuwd en deel dan ook graag mijn opgedane kennis met jullie!

Badkamer schoonmaken tips

Om het schoonmaken zo makkelijk mogelijk te maken kan je het beste zorgen dat je de badkamer regelmatig gaat schoonmaken. Hoe langer je wacht, hoe harder je moet boenen. Daarnaast is het wijs om na het douchen de muren, douchedeur of -cabine met een wisser schoon te trekken. Kalkaanslag vormt zich op de plaatsen waar het water blijft zitten na het gebruik, dus door bijvoorbeeld de kraan of douchekop af te drogen voorkom je hier ook al een groot deel aanslag.

Net als met de meeste klussen kan je het beste van boven naar beneden werken. Begin dus met de tegels en de douche. Daarna werk je met het schoonmaken van de badkamer naar beneden, dus het badkamermeubel en het bad. Als laatste pak je de vloer aan. Veel douchecabines, deuren en wanden zijn tegenwoordig voorzien van een nano- of antikalk coating. In dat geval kan je hier het beste minder agressieve reinigingsmiddelen voor gebruiken, denk bijvoorbeeld aan groene zeep. Gebruik in geen geval antikalk middel op dit glas, dit gaat ten koste van de coating. Heeft jouw cabine of deur deze behandeling niet? Dan zou je het glas kunnen behandelen met autoruiten was. Hierdoor loopt het water er zo af en heb je dus veel minder kans op kalkaanslag.

Voegen badkamer schoonmaken

De voegen tussen de tegels is zo’n plaats waar snel aanslag ophoopt, en er kan dan ook verkleuring optreden. Als dit het geval is kan je de voegen met dikke bleek behandelen. Laat dit een tijdje intrekken, doe dit gerust een uurtje of meer. Vervolgens spoel je de bleek eraf. Is het echt hardnekkig? Borstel de bleek dat nog even extra uit, met een stevige borstel kan je het vuil uit de voegen vegen. Hoe vaker je de badkamer zal schoonmaken, hoe minder hardnekkig je hoeft te boenen. Een andere optie is om de tegels, net als de glazen douchedeur en -wand te behandelen met autoruiten was. Doe dit wel alleen bij tegels van keramiek, deze zijn namelijk afgewerkt met een glazuur waardoor er geen verkleuring zal optreden. Met natuursteen raden we dit af, daarvoor zijn speciale onderhouds- en reinigingssetjes verkrijgbaar.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook voor je sanitair! Kranen kan je het beste schoonmaken met groene zeep of met een beetje schoonmaakazijn met water. Zeker gekleurde kranen, denk aan mat zwarte of gouden kranen, kan je beter niet met agressieve schoonmaakmiddelen reinigen. Het is zonde als het in de kleur bijt en je dus blijvende vlekken overhoudt.
Kitranden slaan we natuurlijk niet over als we de badkamer schoonmaken! Deze wil je uiteraard ook niet beschadigen, dus is het verstandig om deze ook schoon te maken met mildere reinigingsmiddelen.
Azijn is ook erg effectief als je kalk van de douchekop wil verwijderen. Doe wat water met azijn in een bakje en leg de douchekop daar een tijdje in te weken. De sproeimondjes worden hierdoor schoon en de douchekop zal langer meegaan.

Het bad kan je schoonmaken door er na het badderen een doek doorheen te halen zodat de aanslag minimaal zal zijn. Als je de badkamer gaat schoonmaken is het bad makkelijk te reinigen met groene zeep of allesreiniger. Een bubbelbad is natuurlijk een ander verhaal. In dat geval raden we echt aan om met Whirlpool Clean tabletten te werken. Hiermee zal je het langste plezier hebben van je bubbelbad.

Kalkaanslag voorkomen?

Kalkaanslag is een onderwerp wat veel voorkomt tijdens gesprekken met klanten. Overal zit kalk in het water, in de ene regio wat meer dan in de andere. Naast bovenstaande tips kan je ook proberen om kalkaanslag (deels) te voorkomen. Denk hierbij aan een NoCalc systeem of een waterontharder. Deze producten filteren het kalk (deels) uit het water waardoor aanslag minimaliseert.

In onze showroom laten we een breed assortiment producten zien, zo ook de douchewanden en deuren met antikalk behandeling. Daarnaast geven we je graag advies over schoonmaken en reinigingsmiddelen uit ons assortiment. Heb je vragen? Mail gerust naar info@douchezaak.nl of bel naar 0341-768999.