In huis wordt het meeste water over het algemeen gebruikt in de badkamer, denk aan het douchen, tandenpoetsen, handenwassen en het doorspoelen van het toilet. Vraag jij je af hoe je in de badkamer meer water kan besparen? Geen zorgen, we zijn hier om je te helpen daar verandering te brengen! In deze blog delen we vijf tips om waterverspilling in de badkamer te verminderen. Van kleine aanpassingen in onze dagelijkse routine tot het installeren van waterbesparende apparaten, er zijn tal van manieren waarop we allemaal ons steentje kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst.
1. Liever douchen dan baden
Geniet je liever van een ontspannend bad dan van een verfrissende douche? Dat begrijpen we helemaal! Toch is het belangrijk om te beseffen dat baden veel warm water en dus energie vergt. Vervang daarom zo nu en dan je badsessie door een douche. Op die manier bespaar je al snel de helft aan warm water. Afhankelijk van het type douche verbruik je met een douchebeurt van 5 minuten gemiddeld al 45 liter water, terwijl er in een bad zo 120 liter gaat. Door deze kleine aanpassing kun je aanzienlijk besparen op je water- en energieverbruik.
2. Nieuwe kranen zijn waterbesparend!
Het vervangen van oude kranen door nieuwe, waterbesparende modellen kan aanzienlijk water besparen. Moderne kranen zijn vaak uitgerust met een waterbesparende functie. Nieuwe kranen bevatten kleine apparaten die lucht aan het water toevoegen terwijl het uit de kraan stroomt. Dit vermindert niet alleen het totale waterverbruik, maar zorgt er ook voor dat de waterstraal krachtig aanvoelt, ondanks het lagere volume.
Daarnaast hebben nieuwe kranen ingebouwde mechanismen zoals temperatuurbegrenzers en drukregelaars om het waterverbruik te minimaliseren. Door te investeren in nieuwe kranen kun je niet alleen water besparen, maar ook genieten van een efficiëntere waterervaring.
3. Oude douchekoppen? Vervang deze!
Een eenvoudige stap die zeker de moeite waard is: investeren in een waterbesparende douchekop. Hoe weet je of je douchekop waterbesparend is? Een waterbesparende douchekop verbruikt minder dan 7,2 liter per minuut. Wil je weten of jouw douchekop zuinig is? Laat dan de douche 1 minuut lopen en vang het water op in een emmer. Als er meer dan 7 liter in de emmer zit, dan is het een goed idee om een nieuwe douchekop aan te schaffen. Als op de verpakking staat dat deze minder dan 7,2 liter vebruikt per minuut, dan is het een goede keuze.
Wist je ook dat regendouches helemaal niet zulke watervreters hoeven te zijn? Zo verbruiken standaard regendouches vaak 20 liter water per minuut, maar verbruikt deze regendouche van Hotbath Cobber 15 liter. Dit komt omdat deze regendouche 1/3 water met 2/3 lucht mengt, om druppels te vormen. Dit maakt dat deze minder water verbruikt dan je zou verwachten bij een regendouche.
4. Toilet met dubbele spoelfunctie
Een toilet met dubbele spoelfunctie biedt de mogelijkheid om een kleine spoeling te gebruiken voor vloeistoffen en een grotere spoeling voor vast afval. Hierdoor kun je per spoelbeurt water besparen.
5. Beperk kraanverspilling!
Wellicht doe je dit al: een eenvoudige maar effectieve manier om water te besparen is door de kraan dicht te draaien tijdens dagelijkse activiteiten zoals tandenpoetsen en scheren. Als je hier rekening mee te houdt, heeft dat een positief effect op je waterverbruik op lange termijn!
Door deze tips toe te passen, kun je op lange termijn goed water besparen in de badkamer. Het zijn kleine veranderingen in onze dagelijkse gewoontes die een groot verschil maken. Dit heeft een positieve impact op het milieu en verlaagt ook je waterrekening!