De afmetingen van de toiletruimte zijn belangrijk om te overwegen, want dit bepaalt hoe comfortabel de ruimte is voor het gebruik van het toilet. Er zijn een paar verschillende factoren die een rol spelen bij de minimale afmetingen van de toiletruimte.

Ga je een toilet (ver)bouwen? Het is goed om te weten dat er richtlijnen zijn voor afmetingen van toiletruimtes. Het Bouwbesluit dat in 2012 door de overheid is opgesteld bevat een aantal richtlijnen voor toiletruimte en afmetingen. Zo moet een toiletruimte in een nieuwe woning een vloeroppervlak hebben van 90 x 120 cm met een hoogte van minstens 230 cm (artikel 4.8, 4.9, 4.11). De toiletruimte in een bestaande woning moet een vloeroppervlak hebben van ten minste 0,64 m2 met een breedte van 60 cm en een hoogte van ten minste 2 m (artikel 4.13, 4.14, 4.16).

Toilet afmetingen voor het meeste comfort

Een toilet van Douchezaak is gemiddeld tussen de 36 en 40 cm breed en tussen de 60 en 70 cm lang. De hoogte is gemiddeld 39cm. Heb je lange of juist korte benen? Dan kun je hier de hoogte van het toilet op afstemmen. Omdat je ook wat ruimte nodig hebt om op de wc te kunnen zitten moet je minstens een 60cm brede ruimte nemen. Daarnaast heb je ongeveer 50 cm nodig voor het toilet om staand te kunnen plassen en voor je benen als je zit. Zo kom je uit op een totale gebruiksruimte van 60 x 120 cm voor een toiletpot.
 

De benodigde ruimte voor een toilet fontein

Een fontein is een kleine wasbak voor in het toilet. Zo kun je je handen wassen zonder er veel ruimte voor nodig is. Toilet fonteinen zijn er in veel verschillende maten en vormen, maar gemiddeld zijn ze 35 tot 50 cm breed en 18 tot 35 cm diep. Meestal worden ze opgehangen op een hoogte van 85 cm of 90 cm, maar dat kun je natuurlijk naar eigen voorkeur bepalen. Om de fontein goed te kunnen gebruiken heb je minstens 40 cm nodig, maar met 50 cm of 60 cm heb je een stuk meer bewegingsruimte. Naast de fontein moet je aan beide zijden 10 cm vrijhouden. Voor de plaatsruimte + gebruiksruimte kun je uitgaan van gemiddeld 60 x 80 cm voor de fontein. Houd dus altijd rekening met de afmetingen van het toilet als je een fontein kiest.

Toilet kopen en kleine wc fonteinen

Bij Douchezaak hebben we een ruime keuze aan toiletten en bidet toiletten die perfect zijn voor toiletruimtes en badkamers. We hebben een verscheidenheid aan maten en ontwerpen, zodat je zeker weet dat je de juiste vindt. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudig wit toilet, een modern zwart toilet, een bidet toilet, of een elegante kleine toiletfontein, wij hebben de perfecte optie voor je.