Eén van de trends die we de laatste jaren steeds meer zien opkomen is terrazzo in de badkamer. Het leuke van terrazzo is dat je zonder dat het te druk wordt, toch kleur in de badkamer kan aanbrengen. Het is ook erg duurzaam en je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Ik vertel je graag meer over het productieproces, de toepassingen en hoe we de trend nog meer gaan zien.
De geschiedenis van terrazzo
Terrazzo is zeker niet nieuw. Het materiaal is in de 15e eeuw ontwikkeld door Venetiaanse arbeiders, om zo iets te kunnen doen met het restmateriaal uit de marmergroeve. Dit materiaal werd door hunzelf gebruikt om terrassen rond hun huis aan te leggen. Kleine stukjes natuursteen worden in cement of klei verwerkt, waarna het wordt gepolijst voor de vlakke en gladde afwerking. Vroeger gebruikten arbeiders een platte steen om de vloer glad te schuren, later is er een gereedschap voor ontwikkeld zodat ze het schuren staand konden doen.
De afwerking was in eerste instantie dof, maar later werd ontdekt dat door middel van het gebruik van geitenmelk de vloer ging glanzen. Hierdoor kwamen ook de kleuren en structuren beter tot zijn recht (geen zorgen, je hoeft echt niet met geitenmelk aan de slag als je terrazzo in de badkamer wilt toepassen!!).
Omdat Terrazzo zo gemakkelijk te verwerken is werd dit een populair materiaal om vloeren te leggen. Tegenwoordig zien we terrazzo veel als vloer in de badkamer, maar het wordt al eeuwen toegepast op veel verschillende plekken.
Terrazzo vloeren kan je in allerlei gebouwen tegenkomen als vloer, maar het is ook erg geschikt als bijvoorbeeld keukenblad. In de tweede helft van de 19e eeuw begon Terrazzo een trend te worden in Nederland. Denk aan de hal in oude panden of oude postkantoren en gemeentehuizen. Geen enkel stukje natuursteen is hetzelfde, dit geldt dus automatisch ook voor terrazzo!
Terrazzo tegels in de badkamer
Tegenwoordig hoef je geen stukjes natuursteen met cement in de badkamer te storten voor de terrazzo look! Je kan gewoon terrazzo tegels leggen. Het leuke aan deze tegels is dat ze in veel verschillende kleurstellingen bestaan. Daarnaast zijn er ook tegels met terrazzo look, waardoor deze techniek een betaalbaar en trendy alternatief is voor de arbeidsintensieve terrazzo techniek.
Op de afbeelding hiernaast zie je een grove structuur in de terrazzo vloer. Dit valt meer op dan de fijne structuur, en dit moet je net aanspreken. De fijnere structuur oogt minder druk en is egaler van kleur.
Met de terrazzo look kan je gaan voor een stoere look, combineer de tegels dan bijvoorbeeld met stoer zwart sanitair. Ga je liever voor wat klassieker? Kies dan voor een fijne terrazzo structuur en combineer die met warme kleuren, ga bijvoorbeeld voor koper- of goud kleurige kranen.
Overige toepassingen van terrazzo in de badkamer
Vind je het te heftig om gelijk een hele vloer met terrazzo look te leggen? Gelukkig kan je deze look ook op andere manieren toepassen in de badkamer. Zo zijn er bijvoorbeeld badkamermeubels met een terrazzo blad. Daarnaast kan je ook denken aan kleine accessoires met de terrazzo look.
Onlangs zijn wij begonnen met het verbouwen van een deel van onze showroom. Wil je de terrazzo tegels nou eens in het echt zien? Kom dan gerust langs, onze stylisten hebben deze tegels namelijk ook toegepast in één van onze showroom badkamers. In verband met de corona maatregelen is onze showroom gesloten, maar onze sanitair specialisten maken graag een afspraak om te videobellen en je de showroom te laten zien. Neem dus gerust contact op!