Een van de grote trends op badkamer gebied zijn Marokkaanse zelliges. Maar waar komen deze tegels vandaan? Hoe verwerk je ze? Wat voegen ze precies toe in de ruimte? In deze blog vertel ik je meer over de oorsprong, het verwerkingsproces en wat de tegels toevoegen in de badkamer!

Trend: Marokkaanse zelliges

Je ziet ze als maar meer: Marokkaanse zelliges. Deze tegels die veelal in Marokko worden gemaakt, en in een breed scala kleuren, vormen en afwerkingen leverbaar zijn. Ze werden gebruikt in badhuizen en gebedshuizen. Elke tegel is anders. Dit komt doordat de het glazuur van zelliges semi-transparant is en de tegels volledig met de hand gemaakt worden. Dit houdt dus in dat de tegels in één doos van elkaar kunnen verschillen.
De klei waarmee de Marokkaanse zelliges worden gemaakt is zeer droog, waardoor ze erg broos zijn. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verwerken, want zagen of snijden gaat erg soepel.

Zelliges in de badkamer verwerken

Waar moet je rekening mee houden als je Marokkaanse zelliges in de badkamer gaat verwerken? Voordat je aan de slag gaat met de tegels is het belangrijk dat de ondergrond goed glad is. Daarnaast is het van belang dat de ondergrond al eens is behandeld en anders is geïmpregneerd. Is de wand net gestuct, gebruik dan een primer. Dit zorgt ervoor dat niet al het vocht uit de lijm wordt getrokken.

Doordat de zelliges van droge klei uit Marokko is gemaakt, en dus broos zijn, raden we ook aan om de tegels eerst even nat te maken, voordat je gaat plakken. Hou de tegels een paar seconden onder water en leg ze even op een oude handdoek alvorens ze verder te verwerken. Hierdoor blijft er genoeg vocht in de lijm over om goed te plakken.

Bepaal de voegdikte, en gebruik tegelkruisjes om zo constant mogelijk te plakken. Doordat deze Marokkaanse tegels nooit hetzelfde is zal het altijd een nonchalant en authentiek uiterlijk hebben. Zelliges zijn dus zeer geschikt om te oefenen als je nog nooit eerder hebt getegeld.
Heb je moeite om de Marokkaanse zelliges gelijkmatig te plakken? Gebruik dan, elke keer als je een aantal tegels naast elkaar hebt geplakt, een plank om ze aan te drukken. Hierdoor ligt elke tegel gelijk.
Heb je alle zelliges geplakt? Dan is het tijd om te voegen. Dit kan meestal zo’n 24 uur na het plakken. Kies je voor een goede basic voeg, grijs of antraciet, of durf je een opvallende glittervoeg aan?

Kleurrijke Marokkaanse zelliges, van groen, roze tot zwart

Het leuke aan zelliges is dat ze in alle kleuren leverbaar zijn. Per kleur zijn er nog allerlei nuances en afwerkingen. Hierdoor kan je de ruimte die je aanpakt dus echter personaliseren, en je hoeft het zelfs niet bij één kleur te houden! Durf jij het aan om met verschillende kleuren Marokkaanse zelliges door elkaar heen te gebruiken?
Hou jij van een beetje stoer? Kies dan voor een mooie mat zwarte afwerking. Kies voor een chique wellness voor een mooie roze matte tegel, of voor een mooie groene glazuur voor een natuurlijke en Arabische look.

Kleur bekennen

Zie jij die Marokkaanse zelliges, met prachtige Arabische look, nou helemaal zitten, maar vind je het lastig om een keuze te maken? natuurlijk helpen onze adviseurs je graag! Kom gerust langs in de showroom in Ermelo of kijk op onze website, ook daar staan we voor je klaar!