Licht in de badkamer, soms heb je het hard nodig, soms heb je het liever iets minder! Logisch, maar hoe werkt dit in de praktijk? Welke verlichting heb je nodig in de badkamer? Hoe zorg je voor veilige verlichting? Waar hou je rekening mee met het maken van een lichtplan voor de badkamer? Ik dook erin en zette handige tips op een rijtje!
Lichtplan in de badkamer: wat is de functie van het licht?
Al hoe klein een badkamer kan zijn, je hebt niet in elke hoek hetzelfde soort licht nodig. Welke verlichting kies je op de verschillende plekken in je badkamer? Bij het kiezen van verlichting is het handig om van te voren te bepalen wat je doet op die plek in de badkamer, zo kan je makkelijker een lichtplan maken voor je badkamer. Boven een wastafel hangt een spiegel, hier is licht wel van belang, want wenkbrauwen epileren in het donker is gedoemd om te mislukken.
In bad of onder de douche kan verlichting soms fijn zijn, maar als je echt wil relaxen is sfeerlicht ook fijn. We maken dus een onderscheid tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. Bepaal dus wat je op welke plek in de badkamer doet voor je verlichting aanschaft.
Functionele badkamerverlichting in je lichtplan
Functionele verlichting in de badkamer kunnen we weer opdelen in 2 segmenten: basisverlichting en lokale verlichting met een functie. De basisverlichting kunnen bijvoorbeeld spots in het plafond zijn. Dit zorgt ervoor dat je geen donkere badkamer inloopt. Deze kan je makkelijk verdelen door een plattegrond te maken van de badkamer. Teken hierin je lichtplan.
Verlichting met een functie is verlichting boven de wastafel. Hier heb je licht nodig om je spiegelbeeld goed te zien, handig met make-up opdoen, je huid verzorgen of tanden poetsen.
Welke verlichting kies je bij de wastafel in je badkamer? Het beste is om te kiezen voor verlichting die achter de spiegel gemonteerd is, of lampen die naast de spiegel geplaatst kunnen worden. Hierdoor kan je nooit in je eigen schaduw staan, en heb je het meeste profijt van de verlichting en de spiegel. Kies voor warm (wit) licht, dit maakt de badkamer een prettige plek, en niet kil. Wil je dichterbij een spiegel kunnen staan, die ook verlichting heeft? Dan kan je ook nog kiezen voor een scheerspiegel met een scharnierende arm.
Sfeerlicht in de badkamer
Soms wil je rustig in ba d zitten, zonder fel licht, om volledig te relaxen. Dit kan je op verschillende manieren bereiken. Heb je een grote badkamer, kies dan voor sfeervolle armaturen rondom je bad. Hou in je lichtplan hier wel rekening met de 60 cm, en de 12 Volt lampjes. Door hier lampjes in te doen die minder fel zijn kan je heerlijk ontspannen. Een andere optie is een dimmer op de spots. Heb je niet de ruimte om meer lampen op te hangen? Dan is een dimmer een prima oplossing. Hiermee kan je spots net zo fel laten schijnen als je zelf wil.
Een veilig lichtplan in de badkamer
Elektra en vocht gaan nooit goed samen. Kies in de badkamer dus altijd voor verlichting die specifiek voor badkamers of natte ruimtes is. Bedenk ook waar je de lichtknopjes plaatst. De knoppen voor de basisverlichting zitten altijd naast de ingang van de badkamer. De lichtknoppen zijn reguliere knoppen, hiervoor hoef je dus niet op zoek te gaan naar knoppen die geschikt zijn voor badkamers. Lampen binnen een straal van 60 cm van een natte zone (douchecabine of bad) moeten 12V zijn. De transformator moet zich uiteraard ook buiten die straal bevinden.
Verlichting met effect
Licht is ook een perfecte tool om te spelen met effecten, om de ruimte te optimaliseren. Deze verlichting kan je natuurlijk meenemen als je een lichtplan voor de badkamer maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan LED strips onder een hangend meubel of lichttherapie in het bubbelbad.