Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op. Het gemiddelde jaarverbruik bij een douchebeurt van vijf minuten per gezin komt ongeveer uit op 292 m³. Het is echter zo dat veel mensen langer onder de douche staan dan vijf minuten, zodat het aantal m³ gas eveneens oploopt. De gasprijs is tegenwoordig enorm hoog en besparen op de kosten van het gasverbruik voor douchen is dan ook de moeite waard. Dat is onder meer mogelijk door voor een waterbesparende doucheset te kiezen of door de hoofddouche te vervangen.

Top 5: beste producten om mee te besparen

Gas besparen met de elektrische producten van Douchezaak

Op zoek naar manieren om geld te besparen op je gasrekening? Bekijk de elektrische badkamerproducten van Douchezaak die je kunnen helpen je energiekosten te verlagen! Een elektrische radiator is een effectieve manier om je badkamer warm te houden zonder gas te gebruiken. Elektrische vloerverwarming is een andere goede optie voor wie wil besparen op zijn energierekening. 

Overstappen op elektrische badkamerproducten is een geweldige manier om geld en energie te besparen. Dus waarom zou je het niet eens proberen? Je zult verrast zijn hoeveel je kunt besparen!
 

Verlaag het gasverbruik met waterbesparende douche

Een simpele manier om op de kosten van het gasverbruik bij douchen te besparen, is door voor een waterbesparende douche te kiezen. Tegenwoordig zijn veel douches al uitgevoerd met een waterbesparende douchekop en bespaar je daarmee automatisch water. Dat geldt voor allerlei douches, van inbouw regendouches tot handdouches. Overigens geldt voor regendouches dat deze in verhouding meer water verbruiken. Je kan toch rekening houden met het warm waterverbruik door bij de aankoop bijvoorbeeld op de volumestroom te letten. Het gaat hierbij om een volumestroom die minder bedraagt dan twintig liter per minuut. In dat geval is het waterverbruik namelijk niet meer dan bij een reguliere douchekop.

Besparen met een thermostatische kraan

Heb je nog geen thermostatische douchekraan? Het is wel handig om deze te hebben als je de temperatuur op een bepaalde stand wilt instellen. Door de temperatuur lager in te stellen, verbruik je tijdens het douchen ook minder gas, omdat het water sneller warm is en op temperatuur blijft. Een thermostaatkraan levert op jaarbasis ook nog eens een besparing op van duizend liter water en bespaart op het gasverbruik.

Al gedacht aan een douchetimer?

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips om op de dagelijkse kosten van gas voor het douchen te besparen. Door goed op de tijd te letten, is er eveneens op een simpele manier te besparen op de kosten. Door bijvoorbeeld in plaats van negen minuten te douchen dat nog maar vijf minuten te doen, valt de gasrekening op jaarbasis al veel lager uit. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat je 60 m³ per jaar minder verbruikt als je in plaats van negen minuten de douchetijd verkort naar vijf minuten. Milieu Centraal stelt eveneens dat je 44 m³ gas bespaart als je gebruikmaakt van een waterbesparende douchekop. Zo kan je dubbel besparen. Om de tijd te verkorten, is het handig om van een douchetimer gebruik te maken. Daar zijn allerlei manieren voor, variërend van het instellen van een kookwekker tot de wekker op je smartphone.

Meer geld besparen door de hoge gasprijs

Het leuke van besparen op het gasverbruik bij douchen is dat er extra veel te winnen valt bij een hoge gasprijs. Je ziet dan nog sneller resultaat als je rekening houdt met de bovenstaande tips van een waterbesparende douche, thermostatische kraan en gebruik van een douchetimer. Je hebt dus extra voordeel als je op dit moment een hoge gasprijs betaalt, want de besparing is dan ook hoger. Bij een prijs van bijvoorbeeld € 1,74 per m³ bespaar je met het opvolgen van de tips al snel € 130 op jaarbasis.

Denk ook aan je cv-ketel

Heb je een cv-ketel in huis dan is het slim om deze op de eco-stand in te stellen. De comfortstand is bij de cv-ketels doorgaans de standaard stand voor warm water. Het water wordt sneller warm, maar het kost wel meer energie en dus meer geld. Je bespaart op gasverbruik door de cv-ketel op de eco-stand te zetten. In dit geval vindt er pas verwarming van het water plaats op het moment dat je de douchekraan opent.

Koud douchen

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar koud douchen bespaart uiteraard eveneens fors op het gasverbruik. Het kost gas om water te verwarmen en door minder heet, minder warm of zelfs koud te douchen, bespaar je geld. Bovendien ben je sneller onder een koude douche vandaan dan onder een warme douche. Het is ook goed voor je bloedsomloop om koud te douchen en daarom krijg je het na het douchen ook minder snel koud. De verwarming kan dan ook een graadje lager om nog meer op gas te besparen. Vind je helemaal koud douchen net wat te ver gaan? Douche dan eerst drie minuten warm en laat daarna het koude water stromen. Ook dan bespaar je op het gasverbruik met douchen.