Natuurlijke materialen zien we steeds meer in het sanitair, maar marmer in de badkamer zien we al jaren. Door marmer toe te passen in een ruimte creëer je een unieke look, zeker als je het combineert met warme kleuren en materialen. Doordat marmer een natuurlijk materiaal is ziet geen enkel stukje marmer er hetzelfde uit. Kies voor een stoere grove ader in het marmer voor een robuust uiterlijk, of juist voor een lichte, fijne ader voor een licht en luchtig uiterlijk. Marmer geeft een luxe sfeer aan de ruimte, en kan door eigen invulling in verschillende stijlen gebruikt worden.

Waar komt je marmeren badkamer vandaan?

Marmer wordt op veel plaatsen in de wereld gewonnen, van Italië en Portugal, tot China en India. De kleuren kunnen verschillen, dit is namelijk afhankelijk van minerale verontreiniging. Dit houdt in dat klei, zand, ijzer-oxiden of leem invloed hebben op de kleur van het marmer. Ook de structuur van de aderen kan per locatie verschillen. Door je te verdiepen in de typen natuursteen wordt jouw marmer badkamer helemaal naar je zin!
Marmer is zachter dan graniet en is hierdoor goed te bewerken. Het winnen van marmer kan echter een uitdaging zijn. Zo zijn er plekken in India waar niet met moderne machines kan worden gewerkt, hierdoor moet het met de hand worden gewonnen. Doordat het zo bewerkelijk is om aan mooi marmer te komen is het, net als veel natuurlijke materialen, niet goedkoop. De prijs kan wel aardig verschillen, afhankelijk van de kwaliteit, hoe en waar het marmer vandaan komt.

Onderhoud marmer

Doordat marmer een natuurlijk product is heeft dit wel wat aandacht nodig, zeker marmer in de badkamer. Belangrijk om te onthouden is dat natuurproducten met natuurlijk schoonmaakmiddel schoongemaakt moeten worden. Denk hierbij aan groene zeep of soda. Daarnaast zijn er allerlei schoonmaakmiddelen op de markt die specifiek voor marmer zijn. Door marmer met een zachte, vochtige doek met schoonmaakmiddel af te nemen zorg je ervoor dat het vuil wordt opgenomen en er geen kringen ontstaan. Door hierna met een zachte, droge doek het marmer af te nemen voorkom je dat er strepen op het marmer achterblijven. Gebruik nooit schuursponsjes bij het schoonmaken van marmer in de badkamer, of andere natuurlijke materialen. Gebruik ook nooit agressieve schoonmaakmiddelen, dit kan het marmer schaden. Wij adviseren altijd om natuurstenen wastafels en douchebakken te impregneren voor gebruik. Dit kan elk jaar herhaald worden om zo lang mogelijk van je natuurstenen waskom te genieten.
Marmer is gevoelig voor zuren, voorkom dus dat er azijn, citrussappen en andere zuren op natuursteen komen. Wil je het ergens toepassen waar het risico hierop groter is? Dan kan je ook nog kiezen voor tegels met marmerprint. Deze zijn soms bijna niet van echt te onderscheiden, en makkelijker in onderhoud.

Hoe combineer je marmer in de badkamer

Marmer is perfect toe te passen in de badkamer, en in allerlei verschillende stijlen. Kies voor klassiek door wit, licht dooraderd marmer in de badkamer, en combineer dit met een bad op pootjes en goud kleurige kranen, of ga juist voor stoer en industrieel door het te combineren met mat zwarte kranen en een strak badkamermeubel. Combineer groen marmer met goudkleur zorg je voor contrast, waardoor de nuance in het groen wordt benadrukt. Door het ´koude´ groen met een warme goudkleur te combineren creëer je stijl en warmte.
Eerder schreef ik al eens een blog over de natuurlijke badkamer. Als natuurlijke materialen jou aanspreken is het leuk om deze eens te lezen. Marmer is namelijk uitstekend te combineren met andere natuurlijk materialen. Door marmer met bijvoorbeeld een houten meubel te combineren krijg je een warm en spannend contrast.