In de showroom hoor ik vaak gesprekken over het schoonmaken van de badkamer, en dan met name het schoonmaken van je douchecabine. Niet leuk, wel noodzakelijk. Dus hoe doe je dat nou het beste? Want als je dan met veel zorg en aandacht een nieuwe badkamer hebt uitgekozen, dan wil je die ook graag netjes houden! Je douchecabine wordt veel en intensief gebruikt, en hoe je het ook wendt of keert: kalk- en zeepaanslag komt er… Hoe kan je dat nou het beste aanpakken? Hoe kan je kalkaanslag beperken? Wat zijn de beste middeltjes? Ik zocht het uit en zette het op een rijtje!
Beperken van kalkaanslag
Zoals ik al zei: kalkaanslag in de douchecabine voorkomen kan nooit helemaal, maar je kan wel dingen doen om het tot een minimum te beperken. Wist je namelijk dat er tegenwoordig douchecabines zijn die een antikalk behandeling hebben ondergaan? Niet alleen scheelt het kalk, maar het vergemakkelijkt ook het schoonmaken van de douchecabine. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en afwerkingen, dus geschikt in elke badkamer. Deze coating zorgt ervoor dat waterdruppels minder op het glas van de cabine, deur of douchewand blijft hangen, en er beter aflopen. Hoe minder druppels op het glas opdrogen, hoe minder kalkaanslag! Een uitkomst dus.
Bescherming tegen kalk
Heb je een cabine uitgezocht die deze behandeling niet heeft gehad? Zorg dan zelf voor deze behandeling. Dit kan met verschillende producten, zo is er de Sphinx Sanishield Nano Coating die zorgt voor een tijdelijke coating, of de Sealskin Sealglas 3 stappen antikalkcoating voor een langere bescherming tegen kalk.
Dan heb ik nog een handige oma-weet-raad-tip voor je: wrijf dan het glas in met glansspoelmiddel voor de vaatwasser. Dit vergemakkelijkt het schoonmaken van de douchecabine.
Een ander hulpmiddel is voor de hand liggend, maar ik noem hem toch even: Een rubberen raamwisser. Door restwater van het glas te wissen verminder je kalkaanslag. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel leuke en stylish verantwoorde wissers, die makkelijk op te hangen of op te bergen zijn!
Dit zijn al aardig wat tips, maar je kan er ook voor kiezen om het probleem bij de kern aan te pakken: een waterontharder! Door een ontharder te installeren is het kalkprobleem al een heel eind opgelost, alleen is dit erg kostbaar. Je zou ook kunnen kiezen voor een NoCalc systeem. Een voordeliger en makkelijk te plaatsen oplossing.
En dan, de douchecabine schoonmaken
Oké, nu heb je een aantal van bovenstaande opties toegepast, maar dan… toch nog wat kalkaanslag! Hoe pak je dat aan? Hoe kan je nou het beste je douchecabine schoonmaken? Je kan uiteraard met een antikalkmiddel aan de slag. Spuit de douchecabine in, laat het een paar minuten intrekken en spoel het daarna af met goed warm water. Is het wat meer kalk, of is het hardnekkig? Haal er dan na het intrekken eerst een doek of zachte spons overheen, en spoel daarna de resten weg met warm water. Als je klaar bent gebruik je de wisser om de cabine te drogen.
Liever schoonmaken met minder agressieve producten? Dan heb ik nog een oma-weet-raad-tip: schoonmaakazijn. Het is misschien ouderwets, maar it gets the job done! Je kan dit op dezelfde manier gebruiken als antikalkmiddel. Gewoon een tijdje laten intrekken, de douchecabine afnemen, afspoelen en de wisser eroverheen.
Hou er met antikalk middel, of andere agressievere middelen, wel rekening mee dat het de eventuele antikalk behandeling die je douchecabine al heeft ondergaan, kan schaden.
Zeepresten in de douchecabine schoonmaken
Is voor jou niet kalk, maar zeepresten een doorn in je oog? Gebruik dan badkamerreiniger of groene zeep bij het schoonmaken van je douchecabine. Dit werkt niet tegen kalk, maar doet wonderen met zeepresten. Zowel zeepresten als kalk kunnen funest zijn als je voor lichte voegen hebt gekozen. Heb je inmiddels de tegels, de wand en deur schoon, maar blijven je voegen een beetje verkleurd? Spuit ze dan nog even in met een mengsel van chloor en water en spoel ze na een paar minuten af.
Denk bij het schoonmaken van de douchecabine ook nog even aan de afvoer! Het putje zelf kan je gewoon schoonmaken met antikalk, bleek of schoonmaakazijn, maar merk je dat het water minder makkelijk wegloopt dan eerder? Gooi dan wat baking soda op het putje, en giet hier schoonmaakazijn overheen, deze combi zal gaan schuimen. Laat dit zo’n 2 uur intrekken en spoel dan alles door met goed warm water! Zowel baking soda als azijn zijn niet schadelijk voor het milieu, dus dit kan geen kwaad. Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor een chemische ontstopper, maar zorg er dan wel voor dat dit niet op de rubbers of kunststof delen van je douchecabine komt.