Facebook iconInstagram iconPinterest icon
Toon
resultaten
Toon
resultaten
Klantbeoordeling
Belverzoek achterlaten

Geef uw telefoonnummer op. Onze specialist belt u terug: binnen 1 uur.

Het afvoerputje stinkt

Er is weinig smeriger dan het afvoerputje leeghalen! Bah bah! Als het afvoerputje stinkt kan dit verschillende oorzaken hebben, het is dus handig als je verschillende manieren kent om de stank aan te pakken. Oorzaken, oplossingen en andere tips zette ik voor je op een rijtje!

Oorzaken waarom het afvoerputje stinkt

Je kent het wel: badkamer schoon, hard gewerkt en dan… die lucht! Wat kan zo’n afvoerputje toch stinken! Dit kan zijn doordat er veel shampooresten en haar in het putje zijn achtergebleven. Hier blijven bacteriën en schimmels inzitten wat op den duur gaat stinken. Hierdoor kan het putje zelfs verstopt raken. En ik heb er al vaker over geschreven: kalk! Kalkresten kunnen gaan stinken doordat er bacteriën aan blijven zitten. Ook als je een lange tijd de wasbak of de douche niet gebruikt, bijvoorbeeld als je op vakantie bent geweest, kan het zijn dat het afvoerputje stinkt. Gelukkig zijn er, naast natuurlijk regelmatig schoonmaken, genoeg oplossingen!

Wat te doen?

Afvoerputje stinkt

Je kan gelijk aan de slag gaan met chemische ontstoppingsmiddelen. Je giet dit in het putje, laat het even intrekken (lees de gebruiksaanwijzing) en spoel het met heet water door. Liever iets minder agressieve middelen gebruiken? Gooi dan een kopje soda in het stinkende afvoerputje, laat dit een kwartiertje zitten en gooi er dan een kopje azijn door. Nadat je het een tijd hebt laten intrekken, dit kan gerust 1 á 2 uur, giet je er kokend heet water overheen. Vet- en shampooresten spoelen door en nemen haar mee. Een andere natuurlijke manier om een afvoerputje dat stinkt aan te pakken, is om er koffieprut in te gooien. Koffie heeft de eigenschap om vieze geurtjes te absorberen én het ontvet.
Het kan ook zijn dat de zwanenhals van je wasbak vol zit met troep, in dat geval kan je deze leeghalen. Dit is geen lekker klusje en ik raad je dan ook aan om handschoenen te dragen! Dan hebben we nog de stank van het putje nadat het lange tijd niet is doorgespoeld. Een goede en makkelijke oplossing is om een laagje olie in het afvoerputje te gieten, dit dekt het water af en zorgt ervoor dat in de loop van de vakantie het water niet verdampt.

Hoe voorkom ik dat het afvoerputje stinkt?

Er zijn natuurlijk nog wat preventieve dingen die je kan doen om vieze geurtjes te voorkomen. Kalkaanslag kan worden geminimaliseerd of zelfs voorkomen met een waterontharder of een NoCalc systeem. Schoonmaakazijn is ook altijd goed tegen kalk, dus mocht er al wat aanslag zijn, gebruik dit dan. Gooi geen troep door de afvoer, dus geen frituurvet of soep, maar ook melk is af te raden. In de keuken is het raadzaam om een gootsteenzeefje in het putje te plaatsen, als hier dingetjes in blijven zitten kan je hem leeggooien in de prullenbak.

Heeft bovenstaande nou allemaal geen zin, en blijft het afvoerputje stinken? Schakel dan een professioneel bedrijf in. Wellicht is er iets met het riool of de leidingen, dit is zelf lastig om op te lossen.

Klantbeoordeling